Het jaar 2016 zit er bijna op. Een mooi moment dus om te kijken naar welke trends we in 2017 kunnen gaan verwachten op social media gebied. Natuurlijk blijft dit een voorspelling, zeker in een zo snel ontwikkelende wereld, maar op basis van eigen onderzoek en interpretatie denken wij dat we dit voor 2017 kunnen gaan verwachten.

 

 

1. Facebook verovert het internet
Facebook heeft de ambitie om het internet te veroveren en zo relevant te blijven. Dit betekent concreet dat we over een aantal jaren ons via Facebook over het internet bewegen, dus ook dat een eigen website overbodig wordt. Dit zien we bijvoorbeeld door de komst van de Facebook Instant Articles waarbij je mooi opgemaakte artikelen kunt publiceren op je Facebook pagina. Waarom zou je dan nog een website nodig hebben? Facebook is dus hard op weg om het hele internet te veroveren. Van een social medium naar een social environment?

 

2. Alles draait om jouw smartphone
Wie kan nog zonder zijn of haar smartphone. In 2016 werd desktop al ruim ingehaald door mobiel en tablet. Heel veel groei is hier ook niet meer in mogelijk. In Nederland zijn er in 2016 zo’n 8,5 miljoen smartphonebezitters tegenover 8,3 miljoen mensen die een desktop bezitten zo blijkt uit cijfers van marktoverzoeker GFK.

Zenith voorspelt zelfs al dat 75% van al het intergebruik in 2017 van mobiel komt. 
91% van Facebookgebruik komt inmiddels al van mobiel en ook 80% van de Facebook reclame inkomsten komt via mobiel. We dienen dus in alles rekening te houden, dat content het meeste wordt bekeken op een smartphone.

 

3. Artificial intelligence (AI) wordt realiteit
Het klinkt wellicht een beetje eng maar bij een professionele aanpak van social media hoort ook dat we meteen antwoord geven als een gebruiker een vraag stelt. Alles gaat steeds sneller. Facebook heeft met haar Facebook Messenger Chatbot de eerste stap gezet in geautomatiseerde beantwoording op vragen. Zo kun je dus steeds makkelijker met bedrijven in contact komen. Door een ingewikkelde reeks van voorgeprogameerde antwoorden kun je vragen stellen via chatvensters en krijgt een antwoord alsof het lijkt of aan de andere kant een persoon zit.

Het zal wel wennen worden en de vraag is of authenticiteit voldoende gewaarborgd blijft, maar deze ontwikkeling houden we niet meer tegen.

 

4. Big data
Big data, al enkele jaren het belangrijkste instrument bij onder andere de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook in Nederland kunnen we niet meer om big data heen. We weten steeds meer van onze gebruikers, daardoor kunnen we van ze leren en ze bijvoorbeeld steeds relevantere content of advertenties aanbieden.

 

5. Paid media
Adverteren op social media wordt steeds belangrijker, specifieker en de budgetten steeds hoger. Zo zijn de budgetten voor social media in de afgelopen 4 jaar al verdubelt. Ook voor 2017 zullen deze budgetten blijven stijgen. Te verwachten is zelfs dat de social media budgetten de TV budgetten steeds meer over gaan nemen. Door gerichte targeting is het steeds beter mogelijk om een boodschap over te brengen die voor die doelgroep relevant is. Dit maakt wel dat het in de komende jaren wat duurder wordt om een bepaald bereik te bereiken. Het voordeel is wel dat relevantere content zorgt voor een hogere conversie. Ook zal het moeilijker worden om content organisch te verspreiden. Sociale media dienen nu eenmaal geld te verdienen. Wat ook interresant is, is dat veel lezers geen verschil zien tusen relevante gesponsorde content of redactionele content blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen.

 

6. Video rules
Goede contentmarketing blijft belangrijk maar hierin gaat het wel steeds meer draaien om video. Deze trend zagen we ook al in 2016 en dit zal zich dus nog verder voorzetten. De combinatie van een smartphone en een landelijke 4G dekking geeft ons de mogelijkheid om overal en op elk moment HD video’s te kijken. Hierdoor zie je ook het gebruik van live video’s flink toenemen. We kunnen gebeurtenissen overal live meemaken zonder er fysiek bij te zijn. Dus ook voor 2017. Video rules!

 

7. Twitter verliest de strijd
Een laatste, en niet geheel onbelangrijke trend om mee af te sluiten. Voor vele heeft Twitter nog een prominente rol binnen hun strategie maar Twitter had het in 2016 al zwaar. Het lijkt er dan ook erg op dat Twitter in 2017 de concurrentie strijd met andere sociale media gaat verliezen. Facebook zal, als kanaal voor nieuwsvergaring, voor een groot deel de rol van Twitter overnemen.


2017 lijkt dus weer een jaar te gaan worden met veel interessante ontwikkelingen. Wat vooral op valt is de verdere professionalisering van sociale media, dat organisaties echt niet meer zonder kunnen, dat media budgetten geherprioriteerd dienen te worden en als je nog geen smartphone hebt er snel één moet gaan kopen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze ontwikkelingen dan gaan wij graag een keer het gesprek aan om te kijken wat dit voor jouw organisatie kan betekenen!

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­