Sinds het jaar 2000 is onze concentratiespanne met zo’n 4 seconden afgenomen. Nu kun je je natuurlijk afvragen of dat veel is, maar constaterende dat dit van 12 seconden naar 8 seconden is terug gelopen, zegt dat genoeg. Om dit nog meer te duiden: de doorsnee goudvis, die niet bekend staat om zijn overweldigende intelligentie, heeft ons voorbijgestreefd. Goudvissen hebben namelijk een concentratiespanne van negen seconden.
Met de concentratiespanne bedoelen we het aantal seconden dat je je onverdeeld op een taak kunt richten.

 

 

 

Zo’n 5 jaar geleden heeft Microsoft uitgebreid onderzoek gedaan naar de terugloop van deze concentratiespanne. Daarbij hebben ze zo’n tweeduizend mensen ondervraagd en bij een groep van 112 mensen de hersenactiviteit gemeten. Conclusie, deze terugloop heeft alles te maken met ons gebruik van de smartphone. Doordat we deze smartphone altijd bij de hand hebben zijn we veel sneller afgeleid. Daarnaast zijn we wel steeds beter in staat om te multitasken. Bijvoorbeeld door middel van een eerste indruk een beslissing te maken.

We weten ook dat ruim 80% van het gebruik van social media op een smartphone plaatsvindt en kunnen daarbij dus een direct verband leggen tussen onze concentratiespanne en het gebruik van social media.

In de praktijk is dat heel goed terug te zien. Teksten worden steeds korter en een beeld zegt meer dan duizend woorden. Ook krijgen we steeds meer informatie tot ons en gaan we in een steeds korter tijdsbestek beslissen of iets interessant voor je is. Wat we tegenwoordig interessant vinden is dan het echte verhaal, oftewel authenticiteit. Het liefste kijken we mee door het sleutelgat van een organisatie en willen we echte mensen zien. Het succes van Ajax op social media komt dan ook veelal door de kijkjes achter de schermen in korte duidelijke posts.

We dienen met deze concentratiespanne dus rekening te houden met het maken van posts voor social media, bijvoorbeeld door kortere teksten, geen opmaak meer te gebruiken en mensen te laten zien. Door de korte concentratiespanne wordt opmaak namelijk geassocieerd met commercieel en zien we liever content die ook van onze vrienden of buren kan zijn, oftewel authentieke content.

 

Door de korte concentratiespanne en toename van informatie is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van content en overige communicatie.

Hulp nodig met het inzetten van social media? Neem hiervoor hieronder vrijblijvend contact met ons op!

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­