Het jaar 2020 zit er bijna op. Een mooi moment dus om te kijken welke trends we in 2021 kunnen gaan verwachten op het gebied van social media. Natuurlijk blijft dit een voorspelling, zeker in een zo snel ontwikkelende wereld, maar op basis van eigen onderzoek en interpretatie denken wij dat we dit voor 2021 kunnen gaan verwachten.

 

 

 1. Door de Coronacrisis zijn we nog meer op zoek naar vertrouwen

Dit vertrouwen kun je creëren door experts, je medewerkers, te laten zien in content op bijvoorbeeld social media. Nog sterker wordt het als deze medewerkers zelf deze content gaan creëren, zogenaamde Employee Generated Content. Zorg daarbij dat je reacties en vragen altijd persoonlijk opvolgt, niet door een chatbot. Als mensen het gevoel hebben, met echte mensen te maken te hebben, dan schept dat ook vertrouwen.

Lees hier in deze blog meer over.

 
2. Humanisering van social media

Social media draait dus veelal om content over de mensen achter een merk of organisatie. Merken en organisaties worden daardoor ook steeds meer een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid waar mensen zich mee willen identificeren en ook een persoonlijkheid die een eigen mening heeft over politieke en sociaal maatschappelijke onderwerpen. We zagen dat dit jaar al een beetje terug bij merken die statements maakten over Black Lives Matters of de Pietendiscussie.

Aan de andere kant zien we natuurlijk ook dat  merken en organisaties plezier mogen maken. Bijvoorbeeld met leuke filmpjes op TikTok of in het persoonlijke gesprek dat ze aangaan in reacties onder berichten. 

 

3. Van campagnes naar kwalitatieve content

Oftwel meer gestoeld op authenticiteit, menselijkheid en relevantie dan op commercie. Dit blijkt continue uit de data over interactie en onderstreept dus meteen dat het belangrijk is om op basis van data te blijven werken.

 

4. User Generated Content, User Generated Content en nog meer User Generated Content

We willen steeds meer het ‘echte’ verhaal zien. Daarom zien we een terugloop in de geloofwaardigheid van (betaalde) influencers. Deze worden immers betaald om reclame te maken voor een product. Is dat dan het echte verhaal? Nee. User Generated Content daarentegen is elke post met jouw merk of rondom jouw organisatie, gecreëerd door je (potentiële) klanten of burgers op hun eigen kanaal. 

Lees hier  in onze blog meer over.
 

5. Internet wordt nóg belangrijker

Door de Corona epidemie kunnen we geen fysiek contact hebben met anderen en wordt ons verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven. We staan nu in contact met de "buitenwereld" via het internet. Zo werd in tijden van sociale afstand, digitale nabijheid nog belangrijker. 

Dit betekent ook dat we veel meer online zijn gaan bestellen. Bijvoorbeeld Facebook is hierop versneld ingesprongen met Facebook Shops zodat merken en organisaties via hun Facebookpagina of Instagram profiel producten kunnen kopen. Deze ontwikkeling kan er in onze ogen zomaar voor zorgen dat merken zelf producten direct aan de consument gaan verkopen en de tussenhandelaren overslaan. Zowel sales als marketing op één platform en passend binnen de ambitie van Facebook om het internet te veroveren. 

Deze ontwikkelingen zullen in 2021 doorzetten. We zullen meer online blijven bestellen, blijven videobellen en het dagelijks gebruik van social media zal hoger blijven dan voor Corona. 

Welkom in de nieuwe tijd.

Ohja, en als laatste! Ga je in 2021 aan de slag met social media, dan plannen we graag een videocall met je in om te vertellen wat social media en deze trends voor jouw organisatie kunnen betekenen. Maak dus snel een vrijblijvende afspraak! ????

 

Hay de Bitter

Stuur mij een bericht voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Email
 

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­